Svenstruplauget
Foto: H.P. Rasmussen
I Svenstruplauget opstod den idé at gøre opmærksom på Hjortspringbåden, der var udgravet i Svenstrup sogn i 1922. Den første tanke var at låne båden, der er udstillet på Nationalmuseet i København, og udstille den i Nordborg. Denne tanke blev dog hurtigt afvist, men der kom efterfølgende det forslag at bygge en kopi af båden i fuld størrelse. Fra kommunen blev der stillet et beløb til rådighed for at undersøge ideen nærmere.
Søren Vadstrup fra Nationalmuseets afdeling i Brede, der i 1971 havde været primusmotor i en fremstilling af en sådan kopi (Roar Linde), blev inviteret til Svenstrup for at afklare mulighederne og vanskeligheder ved bygningen af en kopi.
På et offentligt annonceret møde på Alsingergården i Svenstrup, hvor der var mødt 40 mennesker op, fortalte Søren Vadstrup om sine erfaringer, og det blev hurtigt klart, at det var en kompliceret opgave. Problemet at skaffe tilstrækkeligt store lindestammer blev understreget som det vanskeligste. Søren Vadstrup mente også, at en sådan fremstilling af en kopi kun havde værdi, hvis den indeholdt de nyeste tolkninger af fundet.
Stiftende generalforsamling
På mødet besluttede forsamlingen at stifte en forening. Ud fra interesser blandt de tilstedeværende opdeltes mødet i grupper med emner som organisering, historie, værktøj, træfremskaffelse mm. således at vanskelighedene eller udfordringerne kunne detaljeres.
Den 3. juni 1991 holdtes stiftende generalforsamling i Hjortspringbådens Laug, som foreningen blev benævnt.
Efter godkendelse af vedtægterne blev en 7 mands bestyrelse valgt, opdelt som følger:
- Formand
- Næstformand
- Kasserer
- samt 3 menige bestyrelsesmedlemmer